De tsaar dan wel het volk. Poesjkin als politieke dichter

De tsaar dan wel het volk. Poesjkin als politieke dichter
2015, 116 p. Geïllustreerd. 16 €.

Aleksandr Poesjkin (1799-1837) is de populairste schrijver in Rusland. Iedereen heeft hem gelezen, kent gedichten van hem uit zijn hoofd, in het alledaagse leven en in het openbare discours is hij alom aanwezig. Overal in het land vind je zijn standbeelden en zijn straten en pleinen naar hem vernoemd. Die aantrekkingskracht en magie is uitzonderlijk. Deze bundel brengt één aspect van Poesjkins werk naar voren : niet zijn liefdes- of natuurgedichten, niet zijn filosofisch geïnspireerde lyriek van zijn laatste jaren, maar zijn politieke poëzie. Een representatieve bloemlezing van zijn politiek gedachtegoed, van in zijn studentenjaren – met veel vrijheidslievende gedichten en venijnige epigrammen – tot zijn verbanning en zijn terugkeer naar Petersburg na de mislukte opstand van 1825. In een inleidend hoofdstuk wordt de evolutie van zijn politiek ‘programma’ geschetst. De gedichten worden uitvoerig toegelicht. Het boek wordt geïllustreerd door tien originele tekeningen van een van Ruslands grootste politieke cartoonisten.

Persstemmen

“een uniek boek”

“het commentaar van Emmanuel Waegemans is voor ons zo noodzakelijk en relevant, het is een zegen en maakt dit hele boek zo uitzonderlijk”

“Wie de Russische (Slavische) ziel wil begrijpen of aanvoelen, wie de geschiedenis van Moedertje Rusland wil kennen en zelfs wie de expansiepolitiek van Vladimir Poetin wil begrijpen leze even in dit boek met al deze historische en culturele wetenswaardigheden. Deze Antwerpse uitgeverij zorgt in elk geval voor een beter begrip van het land tussen de Wolga en de Oeral, of het land dat zich uitstrekt van Siberië tot aan de Kaukasus. Of van de Witte Zee tot aan de Zwarte Zee.”

www.identiteit.info